
Stop stress i tide
Stress er en naturlig fysisk og mental reaktion på udfordringer eller krav, som vi møder i vores hverdag. Det kan være forårsaget af mange forskellige faktorer, som f.eks. arbejde, personlige forhold, økonomiske problemer eller helbredsmæssige udfordringer. Stress kan være akut (kortvarig) eller kronisk (langvarig), og det påvirker både kroppen og sindet.
Fysisk stress
Når vi oplever stress, aktiveres kroppens HPA-akse system, i daglig tale kaldet kroppens ”kamp-eller-flugt"-reaktion. Dette indebærer en øgning i produktionen af stresshormoner som kortisol og adrenalin, som gør os klar til at håndtere en umiddelbar trussel ved at øge vores puls, blodtryk og muskelspænding.
Typer af stress
Akut stress
Dette er den kortvarige form for stress, der opstår som svar på en bestemt begivenhed, som f.eks. at skulle præstere til en eksamen eller holde en vigtig præsentation. Akut stress kan faktisk være gavnlig, da det skærper vores opmærksomhed og energiniveau.
Kronisk stress
Når stress er langvarig, kan det have alvorlige konsekvenser for både fysisk og mental sundhed. Kronisk stress er ofte forbundet med udmattelse, angst, depression, og en række sundhedsproblemer som hjertesygdomme og højt blodtryk.
Den største og vigtigste udløsende faktor for kronisk stress i vores tid er tanker. Særligt bekymringstanker, der cirkler om fortiden eller prøver at forudse fremtiden.
Disse tankemønstre har ofte deres rod i opvæksten i form af konfliktchok og udviklingstraumer og vil vise sig i flere forskellige livssituationer.
Eksempelvis både i familielivet og i arbejdslivet. De mest almindelige råd til at forebygge stress, er ofte ikke nok til at få styr på disse tankemønstre, der skal mere til.
Symptomer på langvarig stressbelastning
Langvarig stressbelastning kan udløse både fysiske og psykiske symptomer:
Fysiske symptomer
Hovedpine, træthed, søvnproblemer, muskelsmerter, maveproblemer - som kvalme eller fordøjelsesbesvær.Psykiske symptomer
Angst, irritabilitet, koncentrationsbesvær, depression.Hjerte-kar-sygdomme
Øget risiko for hjerteanfald og slagtilfælde.Svækket immunforsvar
Stress kan gøre kroppen mere modtagelig for sygdomme.Vægtforandringer
Stress kan føre til vægtøgning - ofte som følge af stress-spisning eller vægttab grundet appetit-tab.
Det er vigtigt at lære at håndtere nyligt opståede stress-symptomer for at undgå, at det bliver langvarigt og skadeligt.
Nogle effektive metoder inkluderer:
Afslapningsteknikker
Meditation, kropsterapi, dyb og langsom vejrtrækning og yoga med mere.Motion
Regelmæssig moderat motion, hvor tankerne er i nuet, hjælper med at reducere niveauerne af stresshormoner og øge produktionen af endorfiner, som er kroppens naturlige "lykkehormoner".Sund livsstil
Spis sundt og sørg for at få nok kvalitetssøvn, hvilket er essentielt for at kunne håndtere stress effektivt.Social støtte
At tale med venner eller familie om det, man går igennem, kan ofte lindre stress.Forebyg overbelastning
Sørg for at at pauser og ikke påtage dig for mange forpligtelser på én gang.Lær at sige nej
Undgå at påtage dig ansvar, du ikke har tid eller energi til.Skab balance
Sørg for at have tid til både arbejde og fornøjelser i din hverdag.
Stress er altså en del af livet, men det er vigtigt at kunne identificere, hvornår det bliver et problem, og finde måder at håndtere det på, så det ikke går ud over helbredet og trivsel.
Når kroppen er i ro, og det parasympatiske nervesystem aktiveres, begynder en lang række beroligende processer.
Det er her, kroppen hviler, restituerer, fordøjer og genfinder balance.
I denne tilstand frigives blandt andet:
Acetylcholin er det vigtigste signalstof i det parasympatiske nervesystem, som sænker pulsen og giver en følelse af ro.
Oxytocin, også kaldet kærligheds- eller tryghedshormonet, der skaber nærvær og samhørighed.
Serotonin, som bidrager til følelsen af velvære og stabilt humør.
Dopamin, kan frigives i små mængder i afslappede og tilfredsstillende situationer – især når kroppen er i balance og oplever nydelse og belønning.
Fordøjelseshormoner, der hjælper kroppen med at optage næring, og give ny energi
Kort sagt: Når det parasympatiske nervesystem er aktivt, skaber det en biokemisk tilstand af ro, balance og restitution.
Hvis du har prøvet alt dette, og du stadig føler dig presset og stresset, så kan det være, at mit stressforløb, hvor jeg kombinerer forskellige terapeutiske dybde-teknikker, med stress-coaching er noget for dig.
